Mégegyszer Szekszárd fáiról
2009.szeptember


Nemrégiben dr.Töttös Gábornak, Szekszárd ismert helytörténészének megjelent egy cikke az egyik helyi lapban Szekszárd neves fáiról.  A cikk érdekesen rímel a korábbi kis szekszárdi összeállításomra. Az általam említett fákat és parkokat a keselyüsi nyárfák kivételével mind említi.  Néhány érdekes történeti adalékot is szolgáltat egy-két fáról.  A Megyeháza udvarán lévőkről azt állítja, hogy azokat 1836-ban Szentgálról hozatták, és azok már ültetésükkor 30-40 évesek lehettek. A Szent László Középiskola udvarán álló tölgyről pedig azt állítja, hogy egy időben, 1842-ben ültették a Csonka utcai és a palánki Sióparton álló tölggyel egy nagyléptékű fásítási program keretében. A Remete-kápolna mellett pedig megemlít egy berkenyét is, amelyet állítólag már Babits is megverselt. Az elmúlt héten az említett fákat felkerestem, lefotóztam  és megmértem.
Érdekes adalékként még érdemes megemlíteni azt, hogy a már említett összeállításom alapján,
a  természet védelméről szóló 1996.évi LIII. törvény szellemében javaslatot tettem Szekszárd Megyei Jogú Város aljegyzőjénél az említett természeti értékek helyi védelmére.  Ez 2009 nyarának közepén történt. Erre semmiféle választ nem kaptam. Dr. Töttős cikke is azzal zárult, hogy jó lenne védeni  helyi fákat. Ezen felbátorodva ismét eljutattam javaslatomat az aljegyzőnek. Választ még nem kaptam erre sem. A későbbi fejleményekről -ha lesznek- ezen a helyen fogok beszámolni.
Fejlemények:
2009. október 13-án kaptam egy szeptember 24-i keltezésű levelet az aljegyző asszonytól, amelyben javaslataimat megköszönve közölte, hogy annak minden pontját az illetékes hatóságok és szakemberek bevonásával megvizsgálják.
Október elején jártam a gurovicai erdészháztól induló Hollósi László gombászösvényen is.
A  gombászösvény a a Szekszárdi-dombság egyik legszebb része, és egyben mint a védett szúrós csodabogyó termőhelye is védelemre érdemes.


| Tovább> | | Vissza a nyitóoldalra<< |