Szekszárd természeti értékei


Az alábbi honlapon összegyűjtöttem Szekszárd általam legkiemelkedőbbnek gondolt természeti értékeit. Kettőről már korábban készítettem összeállítást, erre csak link utal. A többiről különböző időben készült fényképek szerepelnek a képgalériában.

1. A keselyüsi út fekete nyár fasora

2. A Csörge-tó
A Csörge-tó Szekszárd kultúrtörténetében is fontos szerepet tölt be. Garay is megemlíti versében, Babits ide helyezi a Halálfiai egyik jelenetét, de feltűnik Baka egyik költeményében is. Régen kirándulóhely sőt fürdőtó volt az 1960-as évekig, majd kiszáradt. Az 1990-es években a legendás rockmaratonik helyszíne lett. Azóta a tó környékén visszaállt a természetközeli állapot, feltöltődött vízzel is.
A tó az eutrofizáció bizonyos jeleit  mutatja, 2006 óta szemmel láthatóan nőtt a növényzettel borított rész, csökkent a vízszint. Jelenleg úgy tekinthetjük, mint a Gemencre jellemző növény- és állattársulások egyik legnyugatibb „előszigetét”. A Nemzeti Ökológiai Hálózatnak is része, mint ökológiai folyosó.

3. A Holt-Sárvíz Palánk és Szekszárd közt

4.A Remete-kápolna és a Kálvária természeti környezete a hársfákkal
A környék hársfáinak említését a19.sz. közepi leírásokból is ismerjük. A Kálvária jobb oldalán két stáció mögött, valamint a Remete-kápolna egyik oldalán láthatunk olyan idős hársfákat, amelyek jelentős dendrológiai értéket is képviselnek.

5. A belváros parkjai
Az Augusz-ház  mögötti kis Liszt Ferenc téren találjuk a bárói család palotakertjének megmaradt részét. A park a bárói család kihalta után a városi közpark lett, és természetesen sokat csonkult az elmúlt évszázadban.  A kis park a városunkban divatos fákból tartalmaz tekintélyes méretű példányokat: japán akácot, platánt, fekete diót, lepényfát, ostorfát stb, a  helyileg fellelhető példányok közül a legidősebbeket. A park keleti irányba Szent István tér északi részén folytatódik, sőt egy újabb platánsorral a Bajcsy-Zsilinszky utcában a vasútállomásig húzódik.


 5. A Szent László Szakképző Iskola (Széchenyi u. 2-12) udvarán álló kocsányos tölgy

 Az iskola udvarán egy szép, törzsével ívesen meghajló kocsányos tölgyet láthatunk. Törzsének kerülete kb. 4 m.  A nagyméretű fa egészséges, az udvar meghatározó eleme, annak dísze. Lehet, hogy Szekszárd legidősebb fája.

 6. Régi vármegyeháza udvarán álló tiszafák és a vármegyeháza körüli park

Egyesek szerint az épület elkészültekor, 1836-ban az udvarra három tiszafát ültettek. Más források szerint az 1840-es években egy nádori látogatás emlékére ültették őket. A fák kora, és a megyeháza épületétől elválaszthatatlan egységük mindenképpen indokolja védettségüket. A megyeháza melletti park a Borkúttal, Bezeredj-szobrával szintén hangulatos eleme a belvárosnak.


| Tovább> | | Vissza a nyitóoldalra<< |