Háttérinformációk a 11.08-án Paksi Fotósok Baráti Körében tartott előadáshoz

Panoráma fotózás feldolgozó eszközei

Első kedvenc programom az IBM ingyenes programja, a PanEdit Lite, volt, amely mára kissé elavult.
A következő a Canon digitális fényképezőgépekhez adott PhotoStitch (erről csak egy ismertetést linkelek ide be).
A panoráma szoftverek koronázatlan királya Helmut Dersch német professzor, aki mindent minden platformra, illetve platformfüggetlen javában és PhotoShop pluginként is megírt. Az általa készített programhalmaz a Panorama Tools nevet viseli. Mivel a szenzációs programokat elég szűkszavúan dokumentálta, mára szinte külön iparág az ő műveihez eligazítókat írni. Jómagam még nem ismertem ki teljesen ezt a különleges szoftvert.
A másik véglet, a legutóbbi kedvenc az Autostitch. Itt semmihez nem kell érteni, csak odaadni neki a kiinduló képeket, és ha van kellő átfedés, némi "fogaskerék kattogás" után kipottyan belőle a kész kép. Itt írtam az Autostitch felfedezéséről , majd lehetőségeinek kitapogatásáról. A 360 fokos teljes körképet úgy tűnik, "kézzel" kell kialakítani, mert a panoráma két szélét nem illeszti. Sebaj.

Panorámáim - másokéi mellett - itt láthatók. Ha nem interneten akarjuk a panorámákat nézni, akkor Windows környezetbe a francia Bovard által készített ingyenes WPanorama programot ajánlom.

A panoráma gyűrűvé transzformálásáról a Panorámák gyűrűben című lapon írtam. Ma már a gyűrűket IrfanView-val, azon belül a Makamura féle Pole Transform pluginnal készítem. Néhány fogás, beállítás: a panorámát 1000x1000-be átméretezem, a H és V gombbal vízszintesen és függőlegesen tükrözöm, majd a plugint Radius start=71 és Radius end=142 beállítással használom.

Sztereo fotózás feldolgozó eszközei

Javasolt sztereo képgyártó szoftverek, mindkettő japán freeware:
- Anaglyph Maker egyszerűbb (csak tologatja a képeket, de tud színes anaglyphot is készíteni),
- StereoPhoto Maker bonyolultabb (ez el is forgatja, méretét is változtatja, illetve perspektíva korrekciót is csinál, ha kell).

A klubban készült eredeti nyersanyag és a sztereo kép (katt rájuk nagyításhoz):

Ha a két fenti kis nyersképet minden segédeszköz nélkül, közelről, párhuzamosan irányított szemekkel nézzük, egy idő után előjön a sztereo hatás. A két kép között meglátjuk harmadikként a térhatásút. A sztereo képet vörös-kék szemüveggel kell nézni (bal szemen a vörössel).

A feldolgozáskor elforgattam, eltoltam a két nyersképet a megfelelő fedéshez, majd perspektíva korrekciót végeztem a StereoPhoto Makerrel. A színes anaglyph az Anaglyph Maker terméke. A kapott kép sötétebb sarkait kivilágosítottam a Rosenman féle Vignette Corrector ingyenes PhotoShop pluginnal (alulról a negyedik a hivatkozott lapon), majd kapott egy kis Lens Distortion Correctort is (lásd ugyane lapon) a hordótorzítás ellen. A PhotoShop pluginokat az ugyancsak freeware IrfanView programban alkalmazom.

Első majd további szárnypróbálgatásaim a sztereofotózás területén. Főképp a szekszárdi szőlőnkben készültek.

2005.11.20. Cserháti A.