3D fotós próbálkozások

Kiválasztottam két helyszínt, ahol a kép mélységében különféle tárgyak vannak. Az egyik présházunk előtt a diófás terasz, másik lakásunk hallja lett. A helyszíneken készítettem két-két fotót, egymástól vízszintesen mintegy 8-10 cm-re eltérő nézőpontból.

Alább bemutatom a feldolgozott térhatású képeket, több változatban is (színes "mögénéző" képpár több méretben és vörös-kék anaglyph formában).


Hogyan nézzük? (színes képek)
  1. A három közül válasszuk ki azt a méretet, amelynél - a monitor képátlójától és beállított felbontásától függően - a képpárok középpontjainak távolsága legjobban megfelel szemtávolságunknak (vagy más szavakkal a képpár egyik képének szélessége körülbelül akkora, mint a két pupillánk közötti távolság).
  2. Tartsuk fejünket közel a képhez, bal szemünk a bal képre, jobb szemünk a jobb képre meredjen (szemüveg levehető).
  3. Nézzünk mindkét szemünkkel nagyon messze a képernyő mögé (a kép elhomályosodhat).
  4. Lassan távolítsuk el fejünket a képernyőtől, továbbra is a képzelt távoli pontra nézve. Az a jó, ha egy idő múlva 3 képet látunk, a középsőt térben.
Hogyan nézzük? (vörös-kék kép és módosított színes kép)

Ezek a képek még tavasszal készültek, cseresznyevirágzáskor. A füves teraszon központi szereplő a diófa, de látszik a kis szobor is, odébb pedig a napenergiával működő zuhanyzó, a virágzó cseresznye és háttérben a völgy.

Előtérben a faburkolatú boltíves hall kerek asztala székekkel, gyümölcsöstállal, hátrébb a nappali szoba bejárata nyílik.Nagyobb méretben, de nem színesben mutatja a térhatást az alábbi, vörös-kék szemüveggel nézhető kép:


2001.01.07. és 2004.02.18 CsA