Webkamera - hogyan?

  Sokan kérdezik, hogyan kell webkamerát létrehozni, üzemeltetni.
Aki most egy klasszikus értelemben vett "howto"-ra számít, annak sajnos csalódást fogok okozni. Olyan sok megoldási lehetőség közül lehet ma már választani, hogy esély sincs minden lehetőséget végigpróbálni, mindent összevetve megadni a helyes iránymutatást. Ezért nem is próbálok belemenni a lehetőségek mélyebb taglalásába.

  Legegyszerűbbnek tűnő megoldás a célhardverrel való megvalósítás.
Ezeknél a megoldásoknál egy kifejezetten erre a célra készült eszközbe integrálják a gyártók a kamerát, a webszervert, valamint az adatok továbbításához szükséges interfészt. Nem kell külön számítógép a webkamera üzemeltetéséhez, az adminisztrációs és más feladatok, archíválás egy távoli szerveren történnek.

PC-s kivitelezés nagyon sokféle létezik, a kiválasztásnál meglehetősen sok dolgot kell figyelembe venni az optimális megoldáshoz.

Általánosságban:

 • kamera
  Célszerű komolyabb analóg (pl. ipari megfigyelő) kamerát beszerezni, mert az olcsó pc kamerák időszakos, személyi használatra készülnek, nem biztos, hogy bírják a folyamatos használatot, sokuk műanyag lencsével van szerelve, nem cserélhető, kellőképpen nem zoomolható, CCD-jük sokszor gyenge felbontású. A kiválasztásnal fontos szempont az elhelyezés. Kültéri használatnál ajánlott a fűthető, páramentes ház, kameramozgató berendezés.

 • szoftver
  Linuxot, *BSD-t ajánlom, nem csak az oprendszer és a szükséges programok ára miatt (gyk. minden ingyenes), hanem mert ezekkel az operációs rendszerekkel biztosan megvalósítható az is, hogy jó minőségű hardverrel, kezelői beavatkozás nélkül áramszünettől, áramszünetig folyamatosan működjön a szolgáltatás. Helyes konfigurálással hatékonyan védhetők a hálózati támadások ellen. Szükséges egy digitalizáló (esetleg archíváló) szoftver, egy stabilan működő webkiszolgáló, valamint a gép távoli felügyeletét biztosító néhány program. Ezek mind az oprendszer disztribúciós csomagjának részei, vagy internetről ingyenesen letölthető és használható programok.

 • számítógép
  A webkamera üzemeltetése nem kíván különösebben "erős" hardvert, sokkal fontosabb a megbízható működés. Lehetőleg minél kevesebb mozgó alkatrészt tartalmazzon a gép, ezzel is csökkentve a meghibásodás lehetőségét. Egy digitalizáló kártya szükséges a videojel feldolgozásához, valamint egy a hálózati kapcsolatot biztosító perifériakártya. A rendszer telepítése, hangolása után monitorra, egyéb külső eszközre nincs szükség.

 • hálózati kapcsolat
  Itt is a legfontosabb jelző a megbízhatóság. A szakaszos üzemeltetés, jól meghirdetett "nyitvatartási idővel" még számításba jöhet, de bizonytalan kapcsolaton -szerintem- ablakon kidobott pénz webkamerát üzemeltetni. A sávszélesség-igény több komponenstől függ: a képmérettől, a képtartalomtól, színbontástól, tömörítéstől, képsebességtől, lekérések számától. Megfelelően sok lekéréssel, hamar el lehet érni szinte bármilyen sávszélesség határát, de ez még igazából csak annyiban jelent gondot, hogy a kiszolgálás sebessége lelassul. Az igazi gond akkor kezdődik amikor a bejövő kérések forgalma közelíti, vagy meghaladja a rendelkezésre álló sávszélességet... Sajnos mi már ezt is megtapasztaltuk a napfogyatkozás közvetítésekor :-(
A webkamera telepítés, üzemeltetés költségeit általánosságban nagyon nehéz lenne megsaccolni -meg sem próbálom-, hiszen rengeteg paramétertől függ: hardverköltségek, telepítés költségei, esetleges bérleti költségek, üzemeltetési költségek...

Ahogy mi csináltuk....