Hogyan működik?

Webcamera

A kamera video jele egy hosszú koax kábelen kijön az előcsarnokba. Becsatlakozik egy digitalizáló kártya bemenetére. A kártya sorozatban állóképeket gyárt a videojelből. A webkamera képkezelő programja a beéllításnak megfelelő felbontású (most 320x240 képpont) .jpg formátumú digitális képet állít elő belőle 75-ös tömörítési paraméterrel. Először egy ideiglenes fájlba teszi a képet .tmp kiterjesztéssel és ha elkészül, akkor nevezi át webcam.jpeg-re. A webszerver mindig ezt a kész képet adja ki az internetre a távoli kliensek kérésének megfelelően.

A szerver gépből egy HUB-on keresztül ethernet hálózati formátumban megy el a jel a rádiós internet csatoló egységig. Innen egy kábel viszi ki a nagyfrekvenciás jelet a Sportcsarnok esőcsatornájára erősített paraboloid rács antennára, amely fellövi a Kálvária dombon lévő rádiós torony körsugárzójára, ahonnan tovább "pattan" a Terra kiszolgálójához. Innen már a szokványos internet csatornákon jut el világ más webkiszolgáihoz, amelyek weblapjain a kamerakép megfelelő paraméterezéssel be van illesztve.

Tudósításgenerátor

Az "utolsó pillanatban" elkészült megoldás egy shell script és egy perl nyelven megírt cgi segítségével végzi el a lapgenerálást. Ezek a vezérlő programok több más "gyári" programot is felhasználnak a futásuk során.

A számítógéphez csatlakozik egy USB csatolójú flashkártya-olvasó. Ebbe az olvasóba helyezve a fényképezőgépből kivett flashkártyát, majd az első shell scriptet (kepbe) indítva kezdődik a fotók feldolgozása. A program felmountolja a kártya fájlrendszerét és beolvassa egy a feltöltés időpontját nevében hordozó forráskönyvtárba a tartalmát.

A feldolgozás során a script beolvassa a forráskönyvtárba bekerült .jpg fájlokat, egy külső program segítségével a weblapon megjelenő méretre konvertálja és egy másik könyvtárba tárolja le az átméretezett képeket. Ezzel a folyamattal párhuzamosan készíti el a script ugyanide azt a html forrást, amit később a képválogatásnál használunk. Ezután lemountolja a kártyát, és befejezi a futását. A flasht ezután akár vissza is lehet tenni a fényképezőgépbe.

A feldolgozás ezek után böngésző segítségével folytatódik. Behívjuk a frissen kigenerált nyers lapot és a formokkal beállítjuk, hogy mi legyen a végleges lap címe, mely képek kerüljenek rá, szükséges-e elforgatni a képet és itt készítjük el képaláírásokat is. A "Kész" gombra kattintva indul el a cgi (ujlap.pl), ami a végleges tudósítás-lapot készíti el az előbbiekben beállított paraméterek szerint. A program lefutása után a böngészőablakban egy link jelenik meg, amelyen keresztül a lokális webszerveren megnézhetők az eddig elkészített tudósítás lapok.

Mivel a tudósítógép nem üzemel folyamatosan, az elkészült lapokat egy állandó üzemű webszerverre kell továbbítani. A szinkronizálást egy, a cgi által indított e-mail-lel indikáljuk. A távoli gép ellenőrzi a szinkronizálást kérő levél feladóját és a levél tárgymezőjében kapott parancsot. Ha a paraméterek megfelelőek, rákapcsolódik a tudósítógépre és áttölti az utolsó szinkronizálás óta megváltozott képeket, tudósításokat a nyilvánosan elérhető webhelyre.