A Keleti-Mecsek gesztenyései


A Mecsek gesztenyéseiben is régóta pusztít a kéregrák. Gondoltam, utána nézek ennek a helyzetnek. Reménysugárnak ott volt Totoro (Lukács Róbert) blogja, ahol csodás képeket láttam az egyik gesztenyésről. A pécsváradi gesztenyésben a Rockenbauer-sír környékét ismertem korábbról, nem gondoltam, hogy ott valami is túlélheti a pusztítást. Úgy terveztem, hogy a Keleti-Mecsekben egy nagyobb túrát teszek, ennek egy rövid részlete lesz a két gesztenyés, de aztán nem így alakult. A pécsváradi gesztenyés (ez van Zengővárkony és Pécsvárad közt) ugyanis számomra megdöbbentően nagynak bizonyult, sok időbe került, amíg elvadult vidékeit bejártam. A várkonyi gesztenyésnek is elmentem távolabbi környékére. Így végül a következő lett a leletár: 21 km gyaloglás, 5 listás fa, ebből egy új, 3 negatív találat,  3 kullancs, valamint számtalan karcolás és szúrás a pécsváradi gesztenyés bozótasaitól.
A pécsváradi gesztenyés pusztulása lényegileg totális. A kivágott fák tuskóiból ugyan sok fiatal fa sarjad, és van egy rész, ami meglepően üde, de az összkép  siralmas. Az elszáradt fák alatt szúrós bokrok sűrű szövevénye nő, ami kínszenvedéssé teszi a keresést. Ezen a területen Pósfai György listája szerint 3 nagy fa szerepelt. Egyiket sem találtam az  adott koordinátákon. Az 518cm-es és az 563 cm-es koordinátáit 4m-es pontossággal közelítettem meg, belegázolva iszonyatos szeder-, vadrózsa- és kökénybokrokba.  Az 554 cm megközelítése 30m-es pontossággal sikerült csak, de ez már annyira elvadult erdős részen volt, hogy meglepne, ha ott még lett volna valami. Egy új fára akadtam azonban egy meglepően épen maradt részen.
A zengővárkonyi gesztenyés jóval kisebb területű, és valóban szívderítő a látványa a pécsváradihoz képest.
(Mint Lukács Róbert megírta, itt oltottak is a kéregrák ellen.) Itt is felütötte fejét a kéregrák, de mind a négy listás fa áll még. A Zengővárkony távolabbi határában tett sétám csak a halott fák listáját gyarapította.
A képsorozat elejére két képet tettem a hosszúhetényi gesztenyésről. Ez kevésbé jelentős, mint a Zengővárkony környékiek, de a Zengő lábánál csodás környezetben fekszik. Ezek a képek 2009 januárjában készültek.
2009 májusának végén  Pósfai György is utánanézett a pécsváradi gesztenyés fáinak. Megállapította, hogy a lista pécsváradi részre mutató régebbi koordinátái hibásak voltak. A régebbi 3 fa közül az egyik az, amit én "újra felfedeztem", az egyik másik "átkerült" a zengővárkonyi gesztenyésbe, míg a harmadik ma is áll, de már kiszáradva.


| Tovább> | | Vissza a nyitóoldalra<< |