Egy eltűnt uradalom: Csurgó-puszta
2009.július


Tolna megye egy neves természetvédő szakemberétől, Tóth István Zsolttól értesültem a Murga és Tevel  közt lévő egykori Csurgó-pusztáról.
Csurgó-puszta korábban a Stockinger-család tulajdona volt. A család utolsó tagja Stockinger Artúr (1926-1994) később nagydorogi plébánosként működött. Hagyatékából alapították meg a híres Sipka- és kalap múzeumot. Kalandos élettörténetéről,  itt olvashatunk. Életéről sok mindent megír a Puszták plébánosa c. könyve, amit örökösei állítottak össze műveiből. A neten is olvashatunk részleteket a műből.
 A háborúban széthordott majd kollektivizált birtok épületeit az 1960-as években lebontották. A park néhány fája azonban fennmaradt. Tóth István Zsolt felmérése szerint vérbükk, vasfa, lepényfa, ostorfa, hússzínű vadgesztenye, fekete fenyő, japán akác, ezüsthárs található itt borzasztó elvadultságban. Legnagyobbnak egy japán akácot mértem 369 cm-es törzskerülettel, de a többi fa se nagyon marad el tőle méretben. A hely a totális pusztulás  kifejezetten lehangoló volt számomra. A Google maps-en itt találjuk a területet.


| Tovább> | | Vissza a nyitóoldalra<< |