Bárányfok és Keselyűs közt a Gemencben
2009.július


Egy röpke délutáni kerékpárkörút alatt otthonról indulva végighaladtam a Dél-Dunántúli Kéktúra Bárányfok és Keselyűs közti szakaszán. A turistaútvonal nyomvonala itt található. Az út nagy része a kisvasút mentén halad, Bárányfok és Keselyűs közt azonban már régóta nem jár vonat. Menet közben persze el-el kalandoztam, el is tévedtem, úgyhogy elég kalandos lett az utam. A Duna áradása alaposan visszaduzzasztotta a Siót is, úgyhogy utam nagy részen  kisebb- nagyobb pocsolyákat kerülgetve haladtam az elöntött terület mentén.  Egy mélyebben fekvő részen azonban az ár teljesen elárasztotta a vidéket, így nem volt mit tenni, bele kellett gázolnom a majdnem fél méteres vízbe. Ez kerékpárral elég izgalmas volt, de szerencsésen megúsztam a dolgot, bár így is mindkét bakancsomba bőven befolyt a víz.
Utam jelentős részén a legkevésbé vonzó arcát mutatta a Gemenc. A Gemenc kb. fele ugyanis "elrontott erdő", tájidegen fajokkal teleültetett mesterséges létesítmény. Ez a folyamat a szabályozások lezárultával indult meg, amikor  nemes nyárakkal, amerikai eredetű fekete dióval  teleültették a korábbi réteket és az újabb tarvágásokat. Napjainkban megpróbálják a természetes növénytársulásokat helyreállítani, de az ősállapot nyilván már nem hozható vissza. (Erről a kérdésről itt találunk egy cikket.) Hosszú percekig tekertem  kiterjedt fekete dió erdőben, ahol a turistautat is elnyelő magas gazban alig tudtam kerékpárral haladni. Tocsogó cipőben, vizes nadrágban, igazi fás élmény nélkül szinte megváltás volt a keselyűsi  tölgy megpillantása, ami jelezte, hogy hamarosan a nyárfákkal határolt keselyüsi úton hazafelé tekerhetek. Búfelejtőnek és a szomjoltónak jól jött a keselyüsi csárdában legurított korsó sör is, meglepően "békebeli" áron, ideális hőfokon.
Hazafelé a nagy fák hiánya miatti csalódásomat  a keselyüsi út kiszáradt nyárfáinak fotózásával igyekeztem csillapítani.  Az újdonság erejével hatott rám az,  hogy a hatalmas fekete nyárfák  sorát egyik helyen egy hasonló méretű tölgy törte meg. Télen majd igyekszem visszatérni ide, ha majd a bozótos nem lesz annyira áthatolhatatlan.


| Tovább> | | Vissza a nyitóoldalra<< |