Zalai óriások


 Bak, Szentgyörgyvár, Pölöske. Ismert nevek ezek a  dendrománok köreiben. Október utolsó nyárias hétvégéjén felkerestük ezeket a csodálatos helyeket.

A Bak melletti Nénai-völgy olyan hely, ahová megilletődve megy az ember.  A baki szőlőhegy felöl jelöletlen utakon kell átvágni errefelé. Ide nem vezet turistaút. Az erdőből kilépve bizonytalankodva közelítünk a lekaszált  rét közepén   az ország legnagyobb tölgyéhez. Első pillantásra nem is érzi az ember a fantasztikus méreteket, csak ha a közelébe ér. Egy erdei fenyő bókol neki, és ifjú, vigyázzállásban álló lucfenyők sorfala tiszteleg. A tölgy lábánál sűrű a bozótos, az erdészház  kifosztva, lakatlanul, előtte az egykori kert almafái bőségesen hullatják kissé savanykás terméseiket.  A vadles is üres most szerencsére. Nagy itt a csend.

A szentgyörgyvári szőlőhegyen élénkebb a mozgás, elvégre szüreti időszak van. A híres szelídgesztenyéjéhez úgy megy oda az  ember, ahogy élete vége felé járó nagybeteghez illik. Talán utoljára látjuk az egyre halványabb életjeleket. Sok mindent megélhetett ez a fa. Oldalán ott a kereszt: 1864-ben már szinte szentként tisztelték. Mindene odvas, mindene göcsörtös, mindene száraz szikárság. Talán nyár közepén volt még néhány zöld levele. A tövénél kihajtott méretes fává nőtt sarj is beteg már, még csak október eleje van, de már  teljesen elszáradt ez is.

Már alkony felé érünk a pölöskei faluvégen  álló  három nagy platánfához. A fák az egyenes utca végén már távolról mutogatják magukat. Kastélyparkok díszei  lehetnének, bárók és grófok dicsőségét hirdethetnék. Itt mégis a faluszélre kerültek, távola a kúriájától, de még a Széchenyiek egykor híres ló telepétől is. Ittlétük maga a talány. Szépségük időtlenséget áraszt.


| Tovább> | | Vissza a nyitóoldalra<< |