Kellemes Karácsonyt, avagy

Konyhai VR panoráma karácsonyfadísszel

 

Végy (Tesco, 148 Ft/2 db) egy lehetőleg nem színes, tükröző gömb karácsonyfadíszt. Akaszd a konyhaszekrény gombjára (bal oldali kép), fotózd le vaku nélkül úgy is, hogy kitöltse a kamera látóterét (jobb oldali kép). Töltsd le az Ornament PhotoShop plugint, tedd be kedvenc grafikus programodba (pl. IrfanView). A közeli képből vágd ki a gömböt egy négyzetbe, méretezd át kétszeres szélességűre, majd ereszd rá a szűrőt. Kapsz egy teljes panorámát, amiből csak a kamerától nézett gömb mögötti kitakart kúpszög hiányzik. Amúgy 360 fokos négyzetes hengervetület (ekvirektanguláris). Tükrözd vissza, mert a tükör is tükrözött:

Ebből háromdimenziós kockába vetített QuickTime VR panorámát a MakeCubic PPC (Mac) vagy a PanoCube (Win) tud készíteni. Utóbbi kérni fogja a PTstitcher.exe programot is. Ezt is letöltve és installálva csak a PanoCube-ra kell húzni az előbb készített panoráma fájlt és pár másodperc múlva kapunk egy-egy .mov fáljt és html-be ágyazott változatot is:

Az egéren kívül a zoom a Ctrl és Shift gombokkal, a mozgatás a nyilakkal megy. Nem árt, ha a böngészőhöz le van töltve a QuickTime bedolgozó is.

A kép kicsit szemcsés, mert a "gömbtükör" felülete messze van az ideálistól. De a dolog működik, ingyenes eszközökkel, a konyhaasztal sarkán összerakva. Lám, mire jó a karácsony...

2005.12.24. CsA