USA utazás, 2005. március

előző részKirakatokból. Fémhulladék szobrok a Salt Lake City reptér egyik boltjában.
Fekvő bicikli egy richlandi sportboltban. Ilyen az amerikai Singer.

Richlandban már virágoznak a fák. Lehet alapja tehát a Washington állam rendszámtábláinak alján látható "örökzöld állam" feliratnak.

Ha már az autónál tartunk: minden itt is autósokra van szabva, hogy gyalogolni legfeljebb az utolsó pár méteren kelljen.
Vagy ott se, mint a postaládához kiépített autós behajtónál...

A szabványos 18 kerekű (2+8+8) amerikai kamion vezetőfülkéje "lakályos" méretű.
A jelzőlámpák a kereszteződések túloldalán vannak, hogy jobban lehessen látni őket.
Az autóst is vigyázza a rendőrség. Előtte lobog a zöld színű állami zászló.
 
 

Két panoráma Richlandból: a Columbia gátjáról és a Red Lion Hotel udvaráról. A helyszín jól áttekinthető a légi felvételről, amelyet a panorámák fotózását követően három óra múlva fényképeztem, mikor elrepültönk a városból.

Richlandben sem csak új épületek vannak. Néhány alphabet house, azaz 1942 után betűjeles típusterv alapján épített emeletes faház; újjáélesztve.

Bizony derékba kaptuk Patriknak, Írország védőszentjének napját, március 17-ét, ami az USÁ-ban is komoly ünneplés tárgya. E napon mindenkinek kell viselni valami zöld ruhadarabot. Ez semmi, még a sört is zöldre festik! Csak csukott szemmel iható. Aki barna sört kért, rosszabbul járt, mert az szép, de pocsék volt.
 

Leszállás Seattleben. A térképen követhető a viszonylag apró, légcsavaros, vállszárnyú repülő ereszkedő útvonala. DK-ről húztunk be a város fölé, áttörve a szakadozott felhőzetet. A bal oldalon ültem, így mindig csak a kanyar belső ívén tudtam fotózni (pótolhatatlan kár, hogy Redmond kimaradt ;-)
Minden térképen jelölt pont egy-egy fotó, kivéve a negyediket, arról még ki is nagyítottam a városközpont felhőkarcolóit és a kikötőt. Az utolsó előtti képen a Boeing gyár reptere és repülőmúzeuma, azon túl a vasút, és az 5. autópálya látható. Az utolsó képen már kiengedve a futómű. A térképen a kék nyíl vége már a Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtér betonjának kezdetét jelzi.

Búcsúkép Amsterdamból. Még mielőtt valaki elcsodálkozna: a fajansz nem a hídra van szerelve, hanem a városkép a Schiphol egyik toalettjében a csészék mögötti falra applikálva. Meghökkentően szép. Az önöblítőn és a célzandó legyecskén már nem kell meglepődni, alapkövetelmények.

Végül nem út az út "zsákmány" nélkül. Hogyan vértezzük fel könnyen, gyorsan, olcsón egyszerűbb autórádiónkat CD/mp3 lejátszás lehetőségével? Kell hozzá:
(1) Sony D NE270, amely audio vagy írt mp3-as CD lemezről is játszik; made in Malaysia, ára 60 EUR - kissé kifutó, mert már a flash a sikk,
(2) iRock Beamit 440FM szivargyújtó aljzatról működő kis FM adó, melynek jelét a rádió veszi; made in China, ára 20 USD.
Az egész tehát kb. 20 eHUF-ból kijött. Még olcsóbb is lehetett volna, ha nem hazafelé, hanem kifelé veszem meg a walkmant az amsterdami reptéren, mert akkor EU-ból kivitt tárgyként nem kellett volna rá adót fizetni. No majd legközelebb :-) Toyotáéknál mindez 160 eHUF-ból jött volna ki új CD-s rádióként.
Kipróbálva, ragyogóan működik.
folyt. köv.