Kiegészítő anyagok cikkeinkhez

Képgalériák egyszerűen

Grafikai tippek sorozatunkban bemutattuk, hogyan lehet egyszerűen és kényelmesen képgalériát készíteni a Szerszámosládában is megtalálható IrfanView, két HTML-sablon és egy nyúlfarknyi VBA-program segítségével. Az alábbiakban bemutatunk négy egyszerű példát, amelyek ezekkel az eszközökkel készültek:

Első példánk egy „hagyományos” képgaléria, amelyben a miniatűrök és a képek külön oldalon jelennek meg. A képek között a jobbra és balra mutató kezekre kattintva lehet váltani, míg a felfelé mutató kézre kattintva visszajuthatunk a miniatűrökhöz.

Első példa     A miniatűrök sablonja     A képek sablonja

Második példánk a portálokon mostanában divatos elrendezés. Ennél a kétkeretes megoldásnál a miniatűrök az alsó keretben helyezkednek el egy csíkban, és ezekre vagy a képek melletti nyilakra kattintva válthatunk a felső keretben megjelenő képek között.

Az meghatározott méretű, nem átméretezhető, menü és ikonsor nélküli ablak megnyitásáról egy rövid JavaScript program gondoskodik: onClick="window.open('tour_1.htm', 'Tour2003', 'scrollbars=no, resizable=no, menu=no, width=700, height=540'); return false;

Második példa     A miniatűrök sablonja     A képek sablonja

A harmadik példánk példa csak annyiban tér el az előzőtől, hogy megcseréltük a miniatűrök és a képek sorrendjét, egy kicsit megváltoztattuk a hozzá kapcsolódó stílus néhány beállítását, valamint a nyilakat.

Harmadik példa     A miniatűrök sablonja     A képek sablonja

Negyedik példánkban a miniatűröket függőlegesen, az ablak bal szélén helyzetük el, valamint – természetesen – egy picit ismét változtattunk a színekért és a háttér mintájáért „felelős” sablonon.

Negyedik példa     A miniatűrök sablonja     A képek sablonja

A VBA program

Vissza