www.csatolna.hu - főoldal
 

Falu weblap készítése

Milyen egy jó falu weblap?

Van rajta:

  • Településtörténet.
  • Térkép.
  • Fotók a település jellegzetes, szép részeiről, érdekes épületeiről.
  • Kis cikkek és képek a falu nevezetes szülötteiről
  • Most a faluban élő érdekes emberek bemutatása
  • Szolgáltató lapok (információk, nyitvatartások, kulúra-művészet, falusi turizmus, események-rendezvények, önkormányzat, tisztségviselők)
  • Választási eredmények stb.
  • Valamilyen helyi különlegesség, ami miatt érdemes oda menni.
Hol lehet mindezt megtalálni?

Az interneten, könyvekben (főként lexikonok) és a majdnem minden faluban megtalálható lekes (megszállott?) helytörténésznél. Ő leggyakrabban nyugdíjas tanár, pap, vagy a faluba kiköltözött, városban dolgozó, internet után érdeklődő ember, esetleg ügyes diák képében rejtőzködik.

Történelem - rákeresünk a falu nevére, kirostáljuk, ami hasznos.

Térképeket a TérképCentrum térinformatikai, térképészeti, önkormányzati szakportálról lehet levadászni. További térképforrás. Papíron terjesztett térképeknél is a szerzői jogokra illik figyelni.

Fotókat lehet gyűjteni a faluban, de lehet fotózni is. A fényképeket be kell szkennelni, van, ahol vállalnak ilyent, de egy ügyes kis szkenner már 20 eFt körül kapható. Legjobb persze a digitális fényképezőgép.

Milyen eszközökkel lehet ezt összerakni és hogyan?

A leggyakoribb a Windows környezet. Használjunk itt is lehetőleg ingyenes programokat, s nem célszerű a legújabb túlbonyolított, csak CD-ROM-okon elférő csodákat bevetni.

Lap szerkesztésre a 4.51 sorozatú magyarított Netscape Composer ajánlható. "Azt kapod, amit látsz" típusú szerkesztő, azaz amit csinálunk, rögtön úgy látjuk, mint a majdani lapon, az internetről. Innen tölthető le. Végveszély esetén MS Word-del is lehet lapot szerkeszteni, de nem ajánlott (bonyolult és sok fölösleges szemetet hagy a lap forrásnyelvi változatában). Készítsünk egyszerű gyorsan letölthető lapokat, a főlapról 5-6 menüponttal, azokról esetleg további elágazásokkal.

Képek nézegetésére, szerkesztésére az IrfanView a jó választás, ugyancsak tud magyarul is. Ikonja egy elgázolt vörös kandúr (laposmacska). Innen tölthető le. A fényképeknél tömörített jpg formátumot használjunk (bármely jobb képmanipulátor, konverter kezeli), vonalas ábrákra a gif a jó. Arra ügyeljünk, hogy a kép legfeljebb 720x540 képpontból álljon - ez még ráfér a 800x600-as képenyőre is, és ne legyen nagyobb 80-150 kB-nál, mert különben lassú a letöltése. Képeket lehetőleg akkora méretben készítsük, amekkorában mutatni akarjuk. Nincs dühítőbb a bélyegnyi méretre összehúzott, valóságban óriási, lassan letöltődő képeknél. Itt is fontos a szerzői jogok tiszteletben tartása.

Milyen szolgáltatóhoz rakjuk a weblapot?

Ha a lap nem túl nagy, be lehet kérni ismerőshöz, de lehet ingyenes szolgáltatót is választani. Ingyenes weblap helyek nagy tömegben fellehetők, olyant keressünk, amely nem vágja tele reklámmal a lapunkat, illetve nem túl lassú.

Muszáj önálló weblapunknak lenni?

Nem, be lehet csatakozni valamilyen regionális gyűjtőlap alá (megyei internetes, turisztikai, kistérségi önkormányzati lapok).

Mit tegyünk, ha kész a weblapunk?

Legalább 15-20 helyen célszerű bejelenteni (keresők, tematikus gyűjtemények). Néhány példa: Lap.hu, origo vizsla katalógus, Google Magyar

Vigyázat! A jó weblapot gondozni kell!

Bizony, a jó lap olyan, mint egy kerti vagy szobanövény, illetve háziállat. Igényli a folyamatos törődést, frissítést, különben elszoknak onnan.

További jótanács

Nyugodtan kérdezzünk! Akár itt is.
 CsaTolna (c) 1998-2002