Program

A "Szekszárd 2020" Egyesület a kistérség és Tolna megye jövőéért 


Alapvetések
   Tapasztalataink szerint az emberek egyre inkább elfordulnak a formális demokráciától, nem mennek el szívesen szavazni, ha mégis, akkor nehéz szívvel döntenek.
   Amikor a jövőről gondolkodunk, gyakran a politikusok, a tudósok vagy a jövő nagy látnokai adják a jövőképünket. Pedig néha nekünk is bele kellene szólnunk annak alakításába, mint ahogy részt veszünk, mondjuk egy társasház jövőre vonatkozó terveinek kitalálásában is. Egy konzultáció mindig arról szól, hogy a már kész terveket vitatjuk meg. Ezzel szemben ennek a projektnek a célja, hogy ezt megfordítsa: a projekt nem valakinek a már kész terveiről szól, hanem arról, hogy bárki elmondja a terveit, álmait.


Hosszú távú cél
   A "Szekszárd 2020" Egyesület azt a célt tűzte maga elé, hogy egy jobb, feltételek nélküli párbeszédet építsen ki az emberek és a közintézmények között városukban, községünkben, Tolna megyében, hogy megmutassa ennek a tevékenységnek az értékeit, hogy megváltoztassa a közintézmények szemléletét és rávegye őket a jobb, elmélyültebb és hatékonyabb párbeszédformák kialakítására.
   A projekt keretében összegyűjtjük az adott térség jövőjéről szóló elképzeléseket, annak polgáraival együtt végiggondoljuk a következő évek történéseit - és javaslatokkal, közös beszélgetések során kialakított tervekkel - aktívan kívánjuk alakítani azokat. Közösen megtervezni és felmutatni, hogy milyen lehet az adott település 2020-ban.

Rövid távú cél
   A hosszú távú célok megvalósulásának érdekében adott témájú beszélgetések, munkacsoportok, versenyek, események, rendezvények és kreatív akciók rendezése és szervezése.
   A projekt eredményeként egy könyv megjelentetése és egy kiállítás megszervezése, amelyek elmesélik a projekt történetét és bemutatják, hogy mit gondolnak az emberek saját szűkebb környezetük, városuk jövőjéről.

Partnerek
   A projekthez bárki csatlakozhat, aki hajlandó részt venni ebben az újító folyamatban.
Alapelvünk, hogy mindenkinek képesnek kellene lennie arra, hogy olyan mindennapi döntéseket hozzon, amelyekkel a közjó kialakulásához járul hozzá. Ezt a demokratikus eszmét úgy segítjük elő, hogy együttműködünk más szervezetekkel a hatékonyabb és elfogadottabb működésünk érdekében. Független szervezetként olyan vitákat szervezünk, amelyek igazi változásokat idéznek elő.
   A projekt nyitott olyan, helyi bázisú kis- és középvállalkozások számára, amelyek olyan folyamatok, eszközök és technikák kifejlesztésével és menedzselésével foglalkoznak, amelyek segítik a sok különböző szervezetet, hogy elérjék a projekt céljait és a kigondolt változásokat.
   A vállalkozás sikerességének záloga, hogy partnereink között szerepeljenek tagjaikat tekintve nagyon sokféle területről érkezett, sokféle gyakorlattal rendelkező egyesületek, fesztiválok szervezői, oktatással és művészetekkel foglalkozó magánszemélyek.
Fontos szereplő minimum egy helyi székhelyű az adott városban működtetett sajtóorgánum, amely már bejáratott médiaszolgáltatást nyújthat. Vállalkozásunk különösen érdekelt olyan projektekben, amelyek helyi közösségek internetes megjelenését biztosítja.

Alprojektek
   A projekthez kapcsolódnak 2007 tavaszától különböző ingyenes események, mindegyik célja, hogy hozzájáruljon a város és környéke jövőjének alakításához, az erről folyó párbeszédhez. Néhány esemény kifejezetten bizonyos rétegeknek szól. Olyanoknak, mint a borászok, taxisofőrök, városvédők, környezetvédők, vagy akár az építészek közössége. A legtöbb esemény a teljes közönség számára nyitott. A projekt célja az is, hogy informálják azokat is a történésekről, akik nem tudnak egy-egy eseményen személyesen jelen lenni. A projekt honlapján működik fog egy Eseménynaptár, ahol bárki nyomon követheti a megtörtént és a jövőbeli események sorát. A múltbeli eseményekről részletes beszámoló olvasható, a jövőbeliekről, pedig érdekes és figyelemfelkeltő felhívások.
  • Műhelybeszélgetések, amelyek 2007 folyamán kerülnek megrendezésre, és amelyek célja a város jövőjéről való beszélgetés, eszmecsere. A különböző érdeklődési körű tagokból álló csoportok, egyfajta reprezentatív mintát mutatnak. Nem pusztán a helyi értelmiség alkalmi találkozójaként működnek, hanem a projekt céljait is alapvetését jól ismerő személy vezetésével, moderált beszélgetés sorozat folyamán jutnak konkrét eredményre, jól artikulált javaslatokra, ötletekre.
  • A lehetséges témák közt szerepelhetnek:
    - Milyen képet mutat városunk 2020-ban?
    - Hogyan fognak élni ebben a városban, hol fognak ismerkedni, hova fognak kimozdulni?
    - Az életük jobb vagy rosszabb lesz?
    - Milyenek lesznek az ünnepeink?
    - Milyen lesz a helyi karácsony, milyen lesz a szilveszter
    2020-ban?
  • Kívánság verseny.  Egy kifejezetten e célra nyitott Kívánságkönyvbe bárki beírhatja elképzeléseit a város jövőjéről. A kívánságokat rangsoroljuk, a legalább három támogatást kapó kívánság felkerül a listára. Bárki szavazhat mások kívánságaira.Az év végére a közönségszavazatok alapján kiválasztjuk a 10 legjobb kívánságot, és megkérjük a városi vezetőket, hogy kommentálják, értékeljék, fontolják meg a megvalósításukat.
  • Egyéni jövőképek pályázat. 
  • Ilyesmiket lenne jó véggigondolni és leírni:
    - Ki/mi leszek 2020-ban?
    - Képzeld el, mi lesz veled 21, 45, 64 vagy 100 évesen! Mire lesz szükséged?
    - Hogy képzeled el a karriered, és mi kell neked ehhez?
    - Milyen családot képzelsz magad körül, hogyan segítheti a város az életeteket?
    - Milyen közösségekre lesz igényed, és milyen infrastruktúra vagy támogatás kell ehhez?


    Honlap
       Külön a projekt számára készülő honlapra  beküldhetők és ott olvashatóak lesznek  az elkészült történetek a jövőről, és elérhetők lesznek a projekthez kapcsolódó eseményekről készült előzetesek illetve beszámolók.
       A projekt honlapja megjeleníti még a projekt szponzorait, továbbá egy linkgyűjteményt, ahol a kormányzati-önkormányzati, a civil és az üzleti szféra különböző területein munkálkodó szervezeteinek az címei is megtalálhatók.
       A honlapon egy külön oldal foglalkozik a projekt média megjelenésével, ahol a hazai és a külföldi sajtó egyaránt szerepelhet hivatkozásként. A galériában megtekinthetők a projekthez kapcsolódó különböző események képes beszámolói is.