A jövőképhez
A város, környék, régió (és benne magunk) jobb sorsán töprengő civilként még igencsak foszlányokban vagyok képes felfesteni egy víziót. Inkább a jelenlegi létből kiinduló negatív tüneteket és érzéseket tudom megfogalmazni. Sajnos még messze nem mindenben jutottam el a tudatosság olyan fokáig, hogy a bajokra megoldást is javasoljak. Diagnózis már van, terápia még nemigen. Ráadásul a feladat most nem is annyira a jelenből a jövőbe való átnövés mikéntje, hanem az elérendő cél vizionálása lenne. Tekintsétek kezdetnek.

Negatívumok
Elszomorító az ifjúság átlagos szellemi színvonala.
"A jövőnk az ifjúság" - mondjuk, míg a középszer, sőt az egzisztenciálisan lecsúszott rétegek kulturális, ismereti igénytelensége hihetetlen ütemben termeli újra magát. Inkább tragikus, mint komikus példa: egy szekszárdi középiskolában több diák a dám-, jávor- és rénszarvast dán-, jámbor- és rémszarvasnak ismeri. Gyulaj közelsége miatt különösen az első riasztó.
Elmennek a tehetséges gyerekek. Fiaim a legjobbnak tartott helyi gimnáziumban végeztek, egyetemre jártak/járnak. Nem csak nekik, hanem legtöbb osztálytársuknak esze ágában sincs a régióban maradni. Fontolgatják, hogy az országot is elhagyják, ha kedvező alkalom ígérkezik rá. Akkor hát hiba felsőfokú nyelvvizsgákig eljuttatni gyerekeinket?
A Főiskolának nincs kisugárzása. A hosszú és folyton változó nevű intézmény szinte alig hat a városra, környékére. Ott van a város szívében egy pár épület, és kész? Csak azért kerül nagy ritkán a helyi figyelem körébe, mert aulájának nagy tere kibérelhető, külsős rendezvények számára.
macItt még a McDonalds sem tudott megtelepedni. Ez azért nem olyan nagy kár, még akkor sem, ha egykori osztálytársam, a cég magyarországi beruházási vezetője panaszkodik így ránk. Valószínűleg nem az egészséges táplálkozás igénye, hanem a fizetőképes kereslet hiánya az ok.
Kalányos Orfeusz és Orsós Samanta (ezek létező nevek!) problémaköre. A roma népesség iskolai végzettsége jelentősen alacsonyabb a magyarországi átlagnál. Ez akkor is tény, ha Tolna megyében viszonylag kicsi a roma népesség aránya (régióban gondolkodva ezt Baranya jelentősen magasabb aránya jócskán kiegyenlíti).
Régióközpontok elosztása. A kormányzat napokban ismertetett és részben már a végrehajtás fázisába lépett terve szerint Szekszárdra csak egy (nyugdíjfolyósítási) régiós központ kerül, szemben pl. a székesfehérvári tízzel. A város egyértelmű vesztese az átalakulásnak, még a közigazgatási értelmiség is el fog vándorolni. Antall nyomán: "tetszettek volna a kormánypártokra szavazni?"
"Dunaújváros után nincs hallgatható rádió"
A Budapestről Szekszárdra autózó, vonatozó rádióhallgató nem csak a fővárosi rádióadók vételkörzetéből kerül ki, hanem egy kulturális közeget is elhagy. Amibe belép, az a vidéki kereskedelmi rádiózás, a Fortuna-Alisca-Antritt fémjelezte közeg, hadaró bemondónőkkel, igénytelen műsorral, bárgyú és agresszív reklámok tömegével. Mikor egy velem készült interjú után elbeszélgettem az egyik helyi rádió vezetőjével és finoman utaltam a színvonaltalanságra, meglepetésemre egyetértett velem. De azt is elmondta, hogy neki ezen a piacon kell megélnie, és a hirdetők számára én már túlképzett, valamint öreg vagyok, így fogyasztási szokásaim sem vonzóak.
Az M9 évek után sem vezet sehova. Örültünk a hídnak, de jelen formájában nem sok újat hozott a városnak. Mi magunk párszor elmentünk Kalocsára, és egy évadra bérletünk volt a kecskeméti Katona József színházba. Maradjunk annyiban, hogy a hírös város még a hídon át is messze van.
ammoniaA vasútállomás húgyszagú várócsarnoka kevéssé inspiráló. Nekem még betérni sincs kedvem, ha tehetem, kívül megyek a peronig. Csak tisztelem és becsülöm a Szabó Dezső faliképek rekonstrukciójáért fáradhatatlanul tevékenykedő civil kultúraszervezőt.
Sebek a városban. Lassan évtizedes beton- és gaztorzó a Gemenc Autócentrum melletti befuccsolt vállalkozás. A telket lassan körbenövi a város. Új sebek is vannak: a laktanya, kórházi óvoda helye, előbbi is sokéves, utóbbi csak pár hónapos.
CsA - 2006.12.14.