Gyalogos zarándoklat a pécsi papszentelésre

 

Mi ez az egész?

A rendszerváltás óta kialakult hagyomány, hogy az egyházmegye fiataljai (ma már idősebbek is) a júniusi papszentelésre éjszaka gyalog zarándokolnak el. Az út során imádkoznak a szentelendőkért, a papi hivatásokért, az egyházmegyéért, a megyéspüspökért és a papságért is.

Indulás

A zarándoklat Mecseknádasdról, az Árpád-kori Szent István kápolnától indul. Az ünnepi öltözetet, tisztálkodási szereket külön autó szállítja innen Pécsre. Közös imádság után vágunk neki az útnak. Az első célpont Püspökszentlászló, ahol a kápolnában szentmisét tartunk. A mise után megvacsorázunk, majd tovább indulunk.

A mecseknádasdi Árpád-kori kápolna

Útközben

Püspökszentlászló után rendszerint már sötétben haladunk jelzett, többnyire erdei utakon, de aszfaltos részek is akadnak. Eső esetén ez változhat. Az aszfaltos rész, mivel nem kell annyira a lábunk elé nézni, lehetőséget ad a közös rózsafüzér imádságra. Köves-tető, Árpád-tető a főbb érintett pontok.

Árpád-tetőn kicsit hosszabb pihenőt tartunk az utolsó szakasz előtt. Ez egyben rövidítési lehetőség is, mert innen a Komlóról érkező korai buszjáratokkal esetleg be lehet jutni Pécsre. Innen tovább indulva a Dömör-kapun át ereszkedünk le Pécsre.

A Pécsi Püspöki Szeminárium hóesésben

Érkezés

Pécsett nem rögtön a bazilikába megyünk, hanem előbb felfrissülünk, rendbe szedjük magunkat. A Pécsi Püspöki Szemináriumban tisztálkodási, pihenési lehetőség van. A Mecseknádasdon hagyott csomagunkat itt látjuk viszont. Itt is reggelizünk. Ünnepi öltözetben innen sétálunk le a Szent István térre, ahol délelőtt 10 órakor kezdődik a székesegyházban a szentelési szentmise.

Az idei esztendőben 4 fiatalért imádkozunk: Cseh Péter Mihályt és Kocsis Lászlót diakónussá, Csigi Pétert és Máger Róbertet pedig áldozópappá szenteli a püspök atya a szentmise keretében. Gyere velünk te is!

Pécsi Székesegyház

Plakátok

A gyalogos zarándoklatról plakátok is letölthetők:
Kisfelbontású plakát (200kB). Nagyfelbontású plakát (1,2MB).

Adatok

Az teljes út hossza: 35 km, szintemelkedés: 880 m. Letölthető gpx fájl MapSource-hoz.
Az út hossza Árpádtetőig: 25 km, szintemelkedés: 720 m. Letölthető gpx fájl MapSource-hoz.


Tudnivalók röviden

Jelentkezés és további információ Szép Attilától kérhető:
 Szép Attila - AD MMVIII